Sunday, March 25, 2012

Minu tegemised CID organisatsioonis ...

Servus..

oi, vahepeal on olnud kiire ja üldse pole aega olnud kirjutada. Püüan seda mitte harjumuseks kujundata, sest muidu koguneb liiga palju mõtteid ja hiljem on neid liiga raske kirja panna.

Et siis... lubasin juba varasemalt mitu korda, et kirjutan, mis ma siin siis täpsemalt teen. Alustan sellest, et seletan veidi lahti CID organisatsiooni ülesehituse CID ehk siis Center for Intercultural Dialgoue  on MTÜ Makedoonias, Kumanovo linnas, kes nn võitleb noorte õiguste eest. CID on loodud noorte poolt noortele. Eesmärgiks on promoda ja toetada erinevate rahvuste vahelist läbisaamist, rahu ning solidaarsust läbi mitme erineva tegevuse, mis enamjaolt on ülesehitatud vabatahtlikkule tegevusele kohalikul ja rahvusvahelisel tasandil. 

CID alla kuulub kohalik noortekeskus MultiKulti, mis peale 3 aastat tegutsemist on saanud väga tugevaks kohalikuks brändiks. Minu arvates on nad teinud lausa fantastilist tööd. 



Lisaks sellele kuulub CID alla ka Bujrum - Center for rural development, mille alt korraldatakse workshop'e ja erinevaid projekte Kumanovot ümbritsetavatele küladele. Bujrum on neist kõige noorim ja püüab alles jalgu alla saada ning usaldust võita. 



CID ise soovib end promoda rohkem väljapoole rahvusvahelisel tasandil ning MultiKulti ja Bujrum on siis kohalikud brändid. 

Mina töötan neis kõigis kolmes korraga.  

1. Olen vastutav kõigi Facebook fännilehtede ja gruppide aktiivsuse eest. Kus iganes midagi toimub - mina olen kohal oma kaameraga jäädvustamas jne., teen erinevaid postitusi jne. Algselt tehti CID organisatsioonile üldse kui kasutaja profiil ning alles vahetult enne seda, kui ma saabusin, lõid nad ka CID fännilehe, kus oli 85 fänni. Oma tegevusega olen suutnud seni fännide arvu kasvatada 300 peale. Pole küll, kes teab, mis number, kuna CID profiilil on üle 1000 sõbra, kuid võttes arvesse, et ma olen kõigest muutnud fännilehe välimust veidi paremaks, teinud järjepidevalt postitusi, ei mingeid mänge-konkursse, siis ehk polegi nii paha tulemus. Iga päev tuleb uusi fänne juurde, eriti nüüd, kui uus hooaeg peale talve taas pihta hakkas :) 

MultiKulti fännilehel oli juba varasemalt üle 1000 fänni ja neid muudkui kasvab. Uued õpilased, kes võtavad uutest workshop'idest osa jne.

Bujrumi fännilehe adminiks sain just alles reedel. Eks näis, kuidas sellega läheb :) 

Muidugi on kõikidel fännilehtedel mitu admini, ma püüan silma peal hoida, et tegevus pidevalt toimuks. Kindlasti vajab märkimist see, et oi, kui oluline on siitsetele noortele Facebook. Kes oleks osanud arvata, milline suhtlus seal käib. Minul igatahes jäi alguses suu lahti küll :) 

2. Olen vastutav erinevate artiklite avaldamise, piltide avaldamise, videode avaldamise jne. CID veebilehel ja MultiKulti veebilehel.  CID veebileht on üles ehitatud Joomla keskkonnas ja MultiKulti Wordpressis. Siinkohal pean ma vist küll suured aitäh-sõnad Laomaailmale saatma, kuna just seal ma need kaks keskkonda endale selgeks sain ja nüüd siin teistele nõu saan anda. Vahva :P 

Kui on kuskil suurem üritus, siis püüan alati seal tehtud fotodest ikka video youtube'i ka üles riputada. Videosi koostan animoto keskkonnas. Väga lihtne. MultiKulti uue hooaja promovideo tegin näiteks sellise: MultiKulti New Season 2012. Eks ma alles õpin seda värki.

3. Mina Ja Magde avaldame iga kuu CID uudiskirja. Esmaspäeval just läks välja Newsletter March 2012. Meie siis paneme kokku plaani, mis artiklid seekord lähevad avaldamisele, kontakteerume inimestega, kes meile artiklid kirjutavad, vaatame artiklid üle, teeme korrektuure, kus vaja, saadame ülelugemisele, et inglise keel oleks korrektne, lisame uudiskirja veebilehele ja saadame välja :) 

4. Olen osa MultiKulti Youth Radio tiimist. 

Jaanuarist loodi siis MultiKulti noorteraadio, mis kasvas välja E-Radio workshopist. Raadio töötab 24/7. Tiimis on kuskil 10 aktiivset noort, kel kõigil on oma kindel show, mida nad ette valmistavad. Kuna siiski päeval on nad koolis ja kodutööd ootavad tegemist, siis enamik show'sid salvestatakse nädalavahetusel ja lähevad eetrise nädala sees. Lisaks sellele on meil nüüd ka 2 live show'd. Üks pühapäeva õhtul, mida teevad Magde, Miloš ja Ilir, kes on siis nn raadio juhtivad figuurid. Teine live show on laupäeval, mis on alles täitsa uus ja läks eetrise sel laupäeval alles teist korda. Seda show'd teevad 3 neiut raadio tiimist. Meil oli nende show'le eelmine nädal suur promo ja kõike läks super hästi. Loodetavasti tuleb neid live show'sid veelgi juurde, kuna need on siiski enim kuulatud show'd ja samal ajal on tegijatel võimalus ka kuulajatega FB vahendusel otse suhelda. Nt. oli reedel noortekeskuskuses rassismi vastase nädala raames unplugged music event, kust tegime raadioga otseülekande. Muusikat meil kahjuks otse mängida ei olnud võimalik, aga saime intervjuusid osavõtjatega teha. 

Minu üheks rolliks on siis aidata raadio administratiivse poolega, käin nt igal hommikul panemas selle päeva show'sid valmis, oleme omavahel jaganud, kes-mis nädalavahetusel on vastutav lindistuste eest, kes korraldab koosolekuid jne. Üheks minu rolliks on ka raadio promo toetamine. Hetkel on päris mitu ideed plaanis, mida teha :) Ühe live show saime nüüd juurde, soovime algatada kuuldemängu, võistluse koolides, kus neil on võimalik raadio jaoks oma show lindistada jne. 

Raadio suurimaks eesmärgiks on anda noortele võimalus rääkida nn valjuhäälselt välja, mis nad arvavad (seda siinses ühiskonnas nii lihtne teha pole) ja tuua kokku nii makedoonia keelt kui ka albaania keelt kõnelevad noored. Reegel on, et iga show peab olema võimalusel kahekeelne. Veidi on sellega probleeme, kuna ei ole nii lihtne leida aktiivseid albaania keelt kõnelevaid noori. 

Uue hooajaga käivitus ka E-Radio uus workshop ja muusika workshop. Loodame, et saame sealt juurde huvilisi, kes soovivad alaliselt raadio tööst osa võtta. Sellega saaksime parandada eetrisse minevate show'de kvaliteeti. Hetkel lähevad nad eetrisse nii nagu on lindistatud ja keegi neid hiljem ei redigeeri, sest ei ole piisavalt inimressurssi. Loodame saada juurde ka abijõudu promo poole peale. Igatahes super projekt ja mul on hea meel sellest osa saada. Kati, paneme sama asja Lasvas püsti, kui ma tagasi tulen? ;o)


NB! Mul on ka oma show, mida kokku panen TOP15@MultiKulti Youth Radio. Ise ma seal küll ei räägi, aga saan jännata vahva programmiga, mis aitab hääli ja muusikat redigeerida. Huvitav! 

Kuula raadiot siit ja tuvu meie programmiga. 

5. Let's do it World cleanup 2012. Olete kuulnud jah? Makedoonia võtab ka sellest aktiivselt osa. Saatsin juba enne siia sõitu CIDile lingi, et kas nad on kuulnud ja kindlasti võiks ka sealsel piirkonnas aktiivselt asjast osa võtta. Nüüd ongi kujunenud välja, et minus on saanud siinse piirkonna üks eestvedajaid koos CID abiga, muidugi :) Makedoonias toimub suur üleriigiline koristuspäev alles oktoobris. Kuna aga siinsed inimesed ei ole üldse harjunud oma prügi ja sodi eest hoolt kandma (vaadake mu pilte Kumanovost.. vuihh), siis vajavad nad palju rohkem koolitust, milleks see kõik üldse vajalik on. 

Makedoonias toimub 21. - 22. aprillil pilootkoristused. CID organisatsioon (ehk siis tegelikult Bujrum) on vastutav Lipkovo piirkonna eest. Mina koos 4 Peace Corp vabatahtlikuga Ameerika Ühendriikidest otsustasime moodustada tiimi, kes siis võtab sealse pilootkoristuse korraldamise enda õlule. Õigemini, mul on nii hea meel, et nad on nõus mind aitama. Mina olen siis üleüldine kontaktisik aktsiooni ja workshopide eest  Lipkovos ning nemad aitavad workshope läbi viia jne. 

Ehk siis, enne 22. aprilli, mil toimub Lipkovos pilootkoristus, viime me sealsel keskkoolis noortele läbi eco workshope. Ja ütleme nii, et saada õigus neid korraldada ei olnud üldse lihtne. Esiteks on vaja üldse ministeerimui luba, et siseneda kooli, siis läbirääkimised direktoriga, millal ja kus saaks neid workshop'e läbi viia. Ministeeriumi lao saamisega tegeles Ajde Makedonija tiim, läbirääkimistel direktoriga oli meile Lindita abiks. Lindita on CID organistatsiooni president, ta on rahvuselt albaanlane ning kuna Lipkovo on täielikult albaania küla, siis just tema abi meil seal vaja oligi. Esmaspäeval (19.03) oli meile kokkusaamine direktoriga. Direktorid siin ei ole sugugi huvitatud noorte hariduse parandamisest. Kõik on poliitiline ja ja nemad teenivad ainult raha. Algselt, pidi Lindita talle selgeks tegema, et me oleme MTÜ ja me ei soovi nende kooli siseneda selleks, et seal raha teha. Teiseks oli üsna raske leida kokkulepet, millal ja millises klassiruumis me saame workshop'e teha jne. Õnneks mingil määral ta leebus, andis meile reedesed päevad 12.15 - 13.15 ja klassiruumi. See tähendab, et me saame 2 nädalavahetus märtsi töötada ühtede, esimese vahetuse, õpilastega (ärge unustage, et nad käivad koolis kahes vahetuses) ja aprillis 3 nädalavahetust teiste noortega (aprilli saabudes, need, kes märtsikuus käivad koolis peale lõunat, lähevad kooli hommikul). Keeruline värk, ma tean. 

Lisaks sai direktoriga kokkulepitud, et neljapäeval (22.03) saame mina ja Florim teha tutvustava presentatsiooni õpetajatele, kes aitavad levitada sõna õpilaste seas. Valmistasin siis neljapäevaks ette presentatsiooni, mida Florim albaania keeles aitas edasi anda, tegin postrid, mis saime koolis seinale panna ning flaierid, mida õpetajad õpilastele tunnis jagada said. Kas nad seda ka tegid, seda ma muidugi ei tea. Ka neljapäeval, kui me Florimiga koolis käisime oli direktor üsna tõrges ja oli näha, et ta soovib, et me võimalikult kiiresti peale ettekannet lahkuks. Nujah.

Nüüd tuleb huvitav osa. Reedel, mina, Jori, kelly, Jehonë ja Blerim (kaks viimast albaania keelt kõnelevad noored) läksime siis Lipkovo keskkooli esimest workshopi läbi viima. Mina valmistasin selle ette ning Jori ja Kelly koos tõlke abiga siis pidid seda läbi viima. Jehonë isa töötab seal samas koolis ja direktor tunneb teda. Ja kas te kujutate ette, kuidas direktor korraga muutus, kui Jehonë'at nägi. Direktor oli nagu väike õnnelik laps -  pakkus meile kohvi, andis meile klassiruumi, kuhu kogus ise kiirelt oma 30 õpilast, pakkus meile kooli projektorit (kui mina ja Florim seda eelmisel päeval küsisime, siis oli vastus kindle EI). Ütleme nii, et ma olin  kerges shokis. Jehonë tuli tegelikult meiega seekord kaasa juhuslikult, kuna Florimil ei olnud aega, aga vat, mis välja kukkus. Nüüd on see neiu kindel liige meie tiimis :D Workshop oli igatahes väga edukas. Vahepeal oli kokku 50 õpilast meid kuulamas (osad neist pidid mingi aeg bussi peale minema). See on väga märkimisväärne, kuna sealsed noored ei ole millegi sellisega üldse harjunud: kooliharidus on väga formaalne jne. Meid hoiatati, et me ei oleks nördinud, kui esimesest workshop'ist võtab osa kõigets 5-10 õpilast.





Meie võime oma esimese workshopi kordaläinuks lugeda ja loodame, et järgmine reede läheb sama hästi. Enda rõõmuks võin öelda seda, et õnneks 22. aprilli osas (pürgikotid, kindad, prügi äravedu, joogid, snäkid jne.) toimub suhtlus ainult Ajde Makedonija tiimiga ning direktoriga suhtlema ei pea :)

6. Kui suvi tuleb, siis olen mina üks laagriliidritest, aga eks ma sellest räägin siis juba lähemalt hiljem, kui nn asjaks läheb :P

Eks näis, mida veel aeg toob. Teha on siin palju :P

Ohhh.. pikas läks see kirjutamine. Ja see ei ole veel kõik, mis vahepeal juhtuda on jõunud: Eesti tüdrukud käisid mul siin külas, sain endale Makedoonia ID-kaardi, jõin Mary rõdul koduveini, võtsi päikest, kaotasin hääle jne. Lähemalt järgmises postituses. 

Lähen nüüd ära magama. Krt, pidin veel täna juukseid ka ju värvima.. Vist enam ei jõua.. 


2 comments:

  1. Miks su oma blogi siis Wordpressis ei ole:P
    Aga tegevust tundub sul seal olevat ja väga põnev on kõik. Ootan juba, kui tagasi tuled ja mis siis kõik saama võib hakata:P
    (küll sa kunagi ikka tuled, ma mõtlen....)

    ReplyDelete
  2. eks ma kunagi ikka tulen jah :P ma tahan, et suured asjad hakkaks juhtuma :D muide, hea küsimus, et miks ei ole. kiiruga sai blogi valmis meisterdatud. aga ma saaks kogu asja kuidagi ümber ju tõsta, eksole. IT poiss Ingmarti vaja :D

    ReplyDelete