Sunday, March 4, 2012

Toidust veidi ja uued pildid

TOIT

Kirjutan siis natukene toidust ka :P

Neljapäeval, kui mul oli järjekorde mentori kohtumine Stefaniga, siis tellisime maiuseks kohvi kõrvale traditsioonilise koogikese baklava. Baklava peaks olema pärit türgi köögist ja on väga omane Balkanile. Baklava ei pea just välja nägema selline nagu meie sõime, nn. rullis olev baklava. Neid võib lõigata mitmes erinevas kujus. nt võib neid leida ka tordilõigu kujulisena. Baklava koosneb siis taignast, mis on asetatud kihiti ning vahele on pandud kreekapähkleid segatud kaneeli, või, veidikese muskaapähkliga. Kui koogid valmis, siis tuleb neid ahjus küpsetada kuni 1h ja seejärel valada üle külma siirupiga. Siirup koosneb suuremas osas veest, suhkrust ja veidikesest meest ning maitseks pannakse ka veidi sidrunit, apelsini ja kaneeli. Leidsin nad juba poest ka üles ja kindlasti toon maitsta. Muide, kohvi on siin igalpool nii hea :P



Magusast tuleb mul veel kindlasti maitsta kadaifi, tulumba kooke ja lokumit. Kui neid maitsen, siis jagan ka rohkemat infot ja pilte ;o)

Muidugi olen ma siin igast koogikesi ja torte ka juba proovida saanud, aga selliseid leidub siin ja seal ning ei ole nii märkimisväärt. Mis muidugi ei tähenda, et nad head ei ole. Lihtsalt hõrgutavad! Kohalik halvaa mulle nt aga väga ei meeldinud. Võibolla maitsesin mingit halvemat varianti, kuna neid on ka siin palju erinevaid.

Neljapäeval sain maitsta ka lõpuks siinset võileiba, mida nad ise tihti kiirelt lõunaks söövad. Mina seda just võileivaks ei nimetaks. Jube suur ja selles, mida mina sõin olid ka friikartulid sisse pandud. Hmmmm.. Taolist võileiba on võimalik saada muidugi ka muul kujul, näiteks pitsavõileivana. Eks annan märku, kui seda sööma satun. Üldjuhul selline võileib minu menüüsse just tihti ei kuulu :D





Muide, neile on väga tavaline süüa leiba (meie mõistes siis pigem saia) koos kartuliga. Huvitav :P Ei kõla minu jaoks isuäratavalt.

Täna otsustasin maitsta ära kohaliku hõrgutise bureki. Minu esimene burek oli spinati ja juustuga. Võimalik on seda osta ka lihtsalt juustuga, lihaga ja köögiviljadega. Võibolla on neid variatsioone veel. Küll ma välja uurin. Burek on siis kas praetud või küpsetatud pirukas, mida tehakse meie mõistes lehttaignast (nii tundus mulle) ja täidetakse vastavalt soovile. Ootasin suuremat maitseelamust. Maitses täpselt nagu spinatistruudel. Võibolla oli asi selles, et ma ostsin selle poest. Tuleb ikka osta kohalikult tegijalt, kes oma putkas müüb. Need tunnevad asja. Järgmine kord siis :P



Ja lõpuks ostsin ma endale täitsa oma purgi Ajvarit ka :P Ajvar on originaalis tehtud punasest paprikast, baklažaanist, küüslaugust ja tšilli piprast. Seda võib süüa nii kuuma kui külmana ja parim on ikka kodus tehtud. Võibolla õnnestub mul ka kodus tehtud Ajvarit maitsta. SEE ON LIHTSALT NII HEA!!! Enamasti süüakse seda koos leiva ja juustuga või muu toidu kõrvale. Minu arvates võib niisama ka terve purgi tühjaks limpsida.




Laupäeval käisime Magdega kohalikus iiri pubis söömas ja õlut joomas. Kuna teadagi on siin portsud nii suured, siis ostsime toidu kahepeale. Mulle juba hakkab see toidu jagamise mõte täiega meeldima :P Tellisime siis üsnagi traditsioonilise salati tomati, kurgi ja seal peal ohtralt riivitud juustuga ning kanatiivad ja friikad, samuti ohtralt juustuga kaetud (ja mitte traditsiooniline muidugi). Ports oli nii suur, et isegi 4 inimest oleks kõhud täis saanud, ühest rääkimata. Õlu oli ka väga hea. Tume õlu :P Zlaten Dab Svetlo Pivo :P




PILDID

Lisasin albumisse juurde terve posu pilte. Sealt leiate pilte raadio tiimi kohtumisest, Floriami üllatuspeost ja linnast.

Kolmapäeval jõudis Hollandist tagasi Lindita vend Floriam, kes oli Hollandis, täpsemalt Gröningenis, 6 kuud vahetusüliõpilane. Neljapäeval otsustasid CID inimesed teha talle üllatuspeo. Vahva oli vaadata, kuidas nad oma tiimikaaslasest hoolivad ja hoolsalt ettevalmistavad. Dekoratsioonid olid igatahes viimasepeal :P Piltide pealt näete ise. Olen kommentaarid ka juurde kirjutanud.



Täna siis võtsin kätte ja käisin linna peal ka pilte tegemas. Pean ütlema, et veidi kummaliselt tundsin end. Inimesed vaatasid imelikult, kui niisama pilti tegin hoonetest jne. Poleks arvanud. Üks päev tahaks ikka juurvilja-puuvilja turul ka pildistada, aga ma pean selleks veidi julgust ehk koguma või mõne kohaliku kaasa võtma, kes vajadusel keelega aitab. Esmalt käisin seal kandis, kus jooksmas käin (jõe ääres). Seal kandis on ka roomlaste nn linnaosa ja juurvilja-puuvilja turg. Vaatepilt, mis seal avaneb on palju kurvem, kui mujal Kumanovos. Üks perekond riidles ka minuga, kui pildistasin, aga ma muidugi tegin näo, et ei kuule ja ei saa midagi aru. Vähemalt pildi sain :P


Selle sama jõe ääres paremal oleval rajal käin ma siis jooksmas :)

Peale lõunat läksin ka nn linna teisele poole jalutama ja seal nagu polnudki nii palju, mida kaadrisse võtta. Tänavad nagu tänavad ikka. Vahe peal meenutas mulle veidi Tartut: kohati täitsa korras majad, aga tänavad on jubedad. Igatahes väga tore oli ringi käia. Täna oli super päikesepaisteline ilm, inimesed nautisid seda istudes välikohvikutes ja veetes aega perede või sõpradega.

Paar huvitavat tähelepanekut ka:
  • inimesed kuivatavad oma pesu aknast väljas otse tänava kohal ja ka need, kel on rõdu on riputanud oma pesu rõdust väljapoole;
  • linna peal kohtab igasuguseid autosid. Huvitavalt palju on ka uhkeid läikima löödud masinad ja need on enamasti, kas audid, mersud või BMWd. Ja tõesti kenad näevad välja. 

Vaadake siis pilte siit. Kahjuks lõi neid üles pannes järjekorra veidi sassi, aga pole hullu.


Nautige!

2 comments:

  1. Piltide järgi tundub selline nõuka ja samas Sardiinia külaelu miksimine.

    Pildi alla ma ei hakanud kommenteerima, aga kas seal Roomlaste linnaosas ongi nagu prügi niimoodi laiali?

    Ajvar võib tõesti hea olla. Tegin ise ka kunagi mingit taolist suvikõrvitsa möginat talveks ja need läksid keldrist nagu soojad saiad:)

    ReplyDelete
  2. Jah, seda prügi ongi just nii palju. Reedel oli meil just Peace Corp vabatahtlikega kohtumine, kes aitavad siinses piirkonnas viia läbi Let's do it! World pilootprojketi ja kui rääkisime asukohtade märgistamisest, siis jah, siin vist muud ei tee, kui käid ringi ja märgistad :D Igatahes siis jah, et olen tiimis, kes viib 28. aprill läbi pilootkoristuse ja siis loodame juba oktoobriks, mil on üle riigiline koritus, inimeste teadvust rohkem tõsta. Nad siin lihtsalt ei mõista, miks peaks prügiga ühte või teistmoodi ringi käima. Kurb!

    ReplyDelete